Kotitalousvähennys 2018

Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät esimerkiksi kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tieto- ja viestintätekniikkalaitteiden asennusta. Siskoset-siivoustyö kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin. 

Millaisesta työstä vähennyksen saa?

Vähennykseen oikeuttaa tavanomainen

  • kotitaloustyö
  • hoiva- tai hoitotyö
  • asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö
  • tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotyö (vuodesta 2009 alkaen).

Vähennys myönnetään vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Vähennyksen saa esimerkiksi, jos palkkaa siivoojan tai lastenhoitajan, teettää keittiöremontin tai maksaa tietokoneen asentamisesta. Vähennyksen saa riippumatta siitä, palkkaako työn tekijän itse vai ostaako työn yritykseltä tai yrittäjältä. 

Yrityksen tai yrittäjän on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa Internetistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta www.ytj.fi. Palvelu on maksuton. Tietoja voi hakea palvelussa joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa myös Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030. Siskoset Oy kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Kuka vähennyksen saa?

Kotitalousvähennyksen saa se, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Työ on tehtävä joko maksajan omassa asunnossa tai hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Vanhempiin sekä appi- ja isovanhempiin rinnastetaan myös heidän puolisonsa. 

Myös kuolinpesä voi saada kotitalousvähennyksen, mutta pääsääntöisesti ainoastaan henkilön kuolinvuodelta. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä.

Kuinka paljon vähennystä saa?

Vuonna 2018 vähennyksen suuruus on 50% ja enimmäismäärä 2 400 euroa. (Vuonna 2012 ja 2013 enimmäismäärä oli 2 000 euroa.) Puolisot voivat saada kotitalousvähennystä  yhteensä 4 800 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa. 

Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta, eli jos vähennystä saa 1 500 euroa, tarvitsee vuoden aikana maksaa 1 500 euroa vähemmän veroa kuin ilman kotitalousvähennystä. Jos vähennyksen on vaatinut vasta veroilmoituksella, vaikuttaa määrä suoraan verotuksen lopputulokseen 1 500 euron verran. (Useimmat muut vähennykset tehdään ansiotulosta, jolloin vaikutus on vähäisempi.) Siskoset-siivoustyöstä saat siis vähentää 50 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. 

Esimerkkilaskelma

Maksat Siskoset Oy:ltä saamiasi siivoustyölaskuja 2 000 euron edestä vuoden 2018 aikana.

Työn osuudesta on vähennyskelpoista 50 % eli 1 000 euroa (0,50 x 2 000 euroa). Omavastuun vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää 900 euroa (1 000 euroa – 100 euroa). Kokonaiskustannukseksi Siskoset-siivoustyöstä jää siis 1 100 euroa (2 000 euroa maksettuja laskuja - 900 euroa vähemmän veroja).

 

Lisätietoa verottajan sivuilta

Siskoset Oy ennakkoperintärekisterissä

sivu1 sivu2 sivu3

Laatutakuu

Kotitalousvähennys

Ympäristö